De angst van iedere ondernemer: Ransomware!

Afgelopen weekend werden we weer opgeschrikt, via ICT-beheersoftware waren duizenden bedrijven gehackt en gegijzeld. Fancit gebruikte deze ICT-beheersoftware gelukkig niet.

Dit is de eerste keer dat een ransomware-aanval op zo’n grote schaal plaatsvond, maar wij denken niet de laatste keer. De vraag is niet of iemand gehackt wordt, maar wanneer. Dit zeggen we al jaren. We hebben met zeer professionele digitale criminelen te maken.

Als adviseurs krijgen wij vaak de reactie: “wij zijn niet interessant.” Ons antwoord is: daar gaat het niet om. Het is eenvoudig gezegd een lucratieve handel. Wij schreven: het is de angst van iedere ondernemer. Waarom? Alles wat je opgebouwd hebt is in één uur verdwenen en de vraag is maar hoelang het duurt voordat je weer operationeel bent. De gevolgen zijn altijd enorm.
 
Daarom een oproep om samen met ons je ICT-beveiliging serieus te nemen, want het meeste kunnen we voorkomen.

Wat kun je er tegen doen? 

  • Goede back-up en deze testen
  • Frequent security controles laten uitvoeren. Recentelijk hebben we dit aan alle klanten aangeboden, 60% ging hierop in. Uit iedere controle kwamen verbeterpunten. Het loont echt om frequent je ICT te controleren. Wij  noemen dit Managed Security, je elimineert toekomstige problemen.

Overige maatregelen:

  • Advanced Threat Protection, alle e-mails worden voor binnenkomst gescand en alle documenten en linkjes worden eerst extern geopend. Dit voorkomt veel e-mails van kwaadwillenden. (werkt alleen met Office 365)
  • Updates installeren, niet alleen op de werkplekken en servers, maar ook op alle randapparatuur. (Onderdeel van FIT Continue of hoger)
  • Ransomware Protectie Software, dit voorkomt voor 90% gijzeling van je documenten en software. (Nieuw)
  • Twee-staps verificatie, dit voorkomt dat een kwaadwillende toegang krijgt tot een e-mailadres of Remote Desktop werkplek.

Wij kijken graag samen naar wat het beste past bij jullie. Neem gerust contact op als je één van de bovenste maatregelen wilt gebruiken.