Jong, ambitieus en gegroeid als kool!

Jong, ambitieus en gegroeid als kool. Henk Jansen en Mathias Weststrate kijken met genoegen terug op de beginjaren van hun IT-bedrijf Fancit, dat deze week het vijfjarig bestaan viert. ,,Het ondernemerschap heeft ons veel meer gebracht dan we bij onze start dachten.”

Twee keer een Gazellen Award namens het Financieele Dagblad, winst van de Foodvalley ICT Award in 2018 en eerder dit jaar de overname van M.BitZ, een ICT-bedrijf uit het Zeeuwse Krabbendijke. Het zijn tastbare resultaten die Fancit in slechts vijf jaar tijd wist te bereiken. ,,Plus nog een keer een verhuizing en drie interne verbouwingen in dit onderkomen”, somt Mathias Weststrate verder op.

Duidelijk is dat Fancit in vijf jaar tijd een grote ontwikkeling heeft doorgemaakt. Sinds de overname van M.BitZ bestaat het IT-bedrijf uit Kootwijkerbroek uit een team van 23 medewerkers. Prijzen, aantallen, doelstellingen die verwezenlijkt worden; Weststrate beschouwt het vooral als ‘yes-momenten’. Veel tijd om successen te vieren, nemen ze niet. Het volgende doel lonkt dan al weer. ,,Onze drive wordt eigenlijk elke keer weer groter, al staan we er vrijdag met een open dag voor klanten en leveranciers wel een keer bij stil.” Het heeft vermoedelijk te maken met de manier waarop Jansen en Weststrate hun bedrijf in relatief korte tijd hebben opgebouwd. ,,We zijn allebei ontzettend ambitieus, willen het beste uit onszelf halen. Dat komt ook doordat we het bedrijf helemaal van onderaf hebben opgebouwd, compleet volgens onze visie. Gezamenlijk wat opbouwen en dan ook succes hebben, dat geeft alleen maar meer energie.”

Rookies

De twee compagnons herinneren zich nog goed hoe zij vijf jaar geleden begonnen. Jansen was 21, Weststrate 22 jaar. Ze waren allebei werkzaam bij Jansen Computers, eigendom van een broer van Henk. ,,Het was heel vervelend voor hem, maar hij kreeg persoonlijke tegenslag en het team was maar klein. We waren met zijn vijven en moesten overleven.” De ‘rookies’ namen destijds de leiding in het team over. ,,Henk stortte zich volledig op het technische gedeelte van de dienstverlening, terwijl ik de verkoop overnam. In deze rolverdeling komen we allebei het best tot ons recht.” Sterker, het duo nam het bedrijf uiteindelijk over, wat de start markeerde van Fancit. De jonge twintigers betraden de markt met IT-oplossingen, -beheer en -implementatie voor bedrijven. ,,We hebben daarvoor goed nagedacht over de manier waarop we dat deden. Veel ondernemers zien IT als een vervelende kostenpost. Als er een storing is, dan moet hij of zij er direct achteraan en levert dat onverwachte extra kosten op.” Fancit draaide dat principe om. ,,Even kort door de bocht: we spraken met klanten een vaste prijs af en als zich toch een storing voordeed die wij hadden kunnen voorkomen, hadden onze klanten recht op een vergoeding. Het is nu wel een eenvoudige voorstelling van zaken, maar dit verhaal was wel nieuw. Het sloeg aan.”

Rebels

Weststrate omschrijft de werkwijze als ‘speels, rebels, maar wel professioneel’. Het is wel eens voorgekomen dat Fancit inbrak op een netwerk, om te laten zien hoe kwetsbaar sommige ICT-netwerken zijn. Klanten vonden dat juist sympathiek. ,,Twee jonge ambitieuze gasten waren we. Dat leverde ook de gunfactor op, al moet je natuurlijk wel je beloftes aan de klant waarmaken.” Zodoende verwierf het bedrijf uit Kootwijkerbroek al snel een plek in het IT-landschap van de Gelderse Vallei. ,,Veel mensen denken dat ondernemerschap makkelijk is, dat het altijd maar successen oplevert”, merkt Weststrate. ,,Maar wat je hier nu ziet, komt niet vanzelf tot stand. Het is een kwestie van hard werken, van lange dagen maken.” Over dat laatste willen de ondernemers zeker niet klagen. ,,Maar ondernemen is allesbehalve makkelijk.”

Lessen

Volgens Weststrate is dat één van de belangrijke lessen die ze al snel leerden. ,,Als je succes boekt, denk je dat je heel wat bent, maar voor je het weet, heb je weer een fout gemaakt. Proberen van je fouten te leren, hulp vragen van ervaren ondernemers – wij noemen dat externe kennis downloaden -, werken aan de ontwikkeling van je medewerkers; dat hebben we vanaf het begin gedaan.” Volgens hen is dat ook een les voor andere jonge ondernemers. ,,Je hoeft niet alles zelf uit te vinden. Door je open te stellen voor andere ideeën en andere routes kom je uiteindelijk verder.”

Brood van de toekomst

Wat dat betreft hoopt Weststrate dat in de gemeente Barneveld meer aandacht komt voor jong ondernemerschap. ,,Het lijkt mij heel zinvol om met andere ondernemers van onze leeftijd om de tafel te gaan, om elkaar te helpen. Denk bijvoorbeeld aan gesprekken over hoe je als jong bedrijf omgaat met strategische beslissingen, het werven van nieuw personeel of investeringen.” Dat verzoek heeft hij ook ingediend bij de gemeente Barneveld. ,,Ik denk dat het heel belangrijk kan zijn, ook als de gemeente zoiets kan faciliteren. Jonge ondernemers zijn toch het brood van de toekomst.”

Ambities

Want toekomstplannen zijn er nog genoeg. Gevraagd naar de ambities voor de komende vijf jaar, wordt opnieuw een rijtje opgesomd. Na de overname in Zeeland is een derde vestiging in de Drechtsteden een volgend doel, net als verdere groei van Professionalwifi.nl, dat bij de overname van M.BitZ was inbegrepen. ,,En zo zijn er nog wel meer ideeën. We gaan ze niet allemaal opnoemen, want het punt is dat je ze toch niet allemaal kunt waarmaken. In de praktijk lopen dingen vaak anders.” De twee compagnons kunnen de eerste vijf jaar gerust als uitgangspunt nemen. Heeft het ondernemerschap hen gebracht wat ze dachten? Het antwoord is klip en klaar. ,,Nee, veel meer dan we destijds dachten.”