it ede ict regerentie beheer

Cofac over Fancit

Cofac is producent van aluminium composiet gevelelementen voor o.a. de utiliteits- en woningbouw. Fancit is sinds enkele jaren de IT partner van het in Ede gevestigde bedrijf. We vroegen Rick Hardeman naar zijn bedrijf en onze samenwerking.

Wil je eerst wat meer over Cofac vertellen?

Uiteraard, Cofac is een bedrijf dat oorspronkelijk in Emmen was gevestigd. Op het moment dat we het bedrijf overnamen produceerde de fabriek ongeveer 20.000 m2 aluminium composiet gevelelementen. Door een grotere afzetmarkt te generen zijn we al snel gaan groeien. In die periode van groei hebben we het bedrijf naar hier in Ede gehaald. Hier zitten we nu 4 jaar met ons kantoor en productie in een modern gebouw. Inmiddels produceren we ruim 100.000 m2 aan gevelelementen per jaar. Omdat ons product vaak op het laatste moment van een bouw wordt ingemeten, werken we met korte doorlooptijden.

Zijn er trends in de markt waarop jullie moeten anticiperen?

Steeds meer projecten worden volledig in 3D uitgetekend. Dit vraagt steeds meer van onze systemen, denk bijvoorbeeld aan krachtigere pc’s. Daarnaast is er een algemeen tekort aan personeel in onze branche, met als gevolg dat tijd kostbaar is. Een oplossing om de werktijd efficiënt te gebruiken is vergaderen via Teams. Zo hoeft de klant niet naar ons of wij naar de klant. Dit bespaart aanzienlijk in uren omdat er geen reistijd nodig is. Daarnaast is een gevolg van de coronaperiode dat we nu veel makkelijker vanuit huis of een andere externe locatie kunnen werken. Dit vraag natuurlijk wel aandacht als het gaat om verbindingen en beveiliging van data.

Welke rol speelt IT in jullie bedrijf, zowel op kantoor als in de productie?

Deze rol is tweeledig. We maken gebruik van de gebruikelijke systemen voor communicatie (e-mail en Teams) en gegevensopslag (Cloud). Daarnaast werken we met computergestuurde (CNC) machines in de productie. Deze worden via het interne netwerk voorzien van informatie die op de werkvoorbereiding is gemaakt. Al deze systemen moeten dus feilloos werken om de continuïteit van ons werk te waarborgen.

Hoe is de overstap naar Fancit verlopen?

Toen we nog in Emmen gevestigd waren, werkten we met een lokale IT partij. Na onze verhuizing hebben we de samenwerking in eerste instantie voortgezet. Zo hebben zij in dit pand de infrastructuur aangelegd. Echter moesten we na een korte periode vaststellen dat zij niet meer konden voldoen aan onze wensen. Via ons lokale netwerk zijn we bij Fancit terecht gekomen en overgestapt. Die zijn gestart met het optimaliseren van het netwerk en hebben alle data naar de cloud verhuisd.

Hoe bevalt de samenwerking met de supportafdeling?

Het is prettig samenwerken. In veel gevallen loggen ze op afstand in en helpen ons dan verder. In de coronaperiode heeft Fancit ons vlot geholpen door te zorgen dat we vanuit huis konden werken. Met de vele quarantaine en lockdown situaties heeft ons dit aanzienlijk geholpen omdat we gewoon door konden draaien. Ander ding wat fijn is aan de samenwerking, is dat we het meest contact hebben met de Fancit medewerker die ook meegewerkt heeft aan onze IT infrastructuur. Die weet natuurlijk precies hoe het werkt bij ons, maar ook waar onze systemen zich fysiek bevinden.

Wat waarderen jullie het meest aan de samenwerking met Fancit?

De snelheid van de communicatie en het direct oplossen van voorkomende storingen. Omdat we werken met korte doorlooptijden, staat er veel druk op de productieplanning. Dus in het geval van een storing bij de werkvoorbereiding of in de productieomgeving, is een snelle oplossing cruciaal. Wat we daarnaast aan Fancit waarderen is dat ze rekening houden met onze werktijden. We starten vroeg in de morgen en als we dan door een storing met de IT niet kunnen werken, dan hoeven we niet tot kantoortijden te wachten om geholpen te worden. Fancit is dan bereikbaar voor ons en zorgt indien mogelijk direct voor een oplossing. En als er een wijziging moet plaatsvinden waardoor we even niet kunnen werken, dan voert Fancit dit zoveel mogelijk buiten onze werktijden uit.

Wat is Fancit volgens jullie in één zin?

Fancit is de IT partner voor een productiebedrijf met korte doorlooptijden.

IT-zekerheid voor een vast bedrag per maand

Bereken mijn maandelijkse IT-investering

Trefwoorden

MKB Regio Gelderland