Huisartsenpraktijk Bloemendal over Fancit

Huisartsenpraktijk Bloemendal is een nieuwe praktijk in Barneveld. Het team was eerder onderdeel van huisartsenpraktijk Asklepios, en is in januari 2022 verhuisd naar de huidige huisvesting. Op dit moment bevindt de praktijk zich in een tijdelijk onderkomen, totdat het nieuw te bouwen gezondheidscentrum in de nieuwbouwwijk Bloemendal in Barneveld is gerealiseerd. Fancit heeft voor HAP Bloemendal de IT infrastructuur ingericht in de nieuwe praktijk. We vroegen huisarts Stephanie van Gelder naar haar mening over dit project.

Wat is de omvang van jullie praktijk en werkgebied?

We bedienen vanuit onze praktijk nu ongeveer 4.500 patiënten met twee collegae en twee waarnemers; één van hen treedt binnenkort toe tot de maatschap en bouwt reeds haar eigen patiëntenpopulatie op. We zijn onderdeel geweest van HAP Asklepios die van oorsprong een samenvoeging is van meerdere praktijken. De patiënten komen dan ook vanuit heel Barneveld. Door onze locatie krijgen we automatisch meer patiënten uit de nieuwbouwwijken rondom de praktijk.

Wat is het belang van de IT in de praktijk?

Het belang is groot, sterker nog de IT is zo goed als onmisbaar. We beschikken over een groot aantal computers en een eigen netwerk. We werken met MaaS wat we voor de splitsing hebben geïmplementeerd. Vervolgens zijn we na de verhuizing hier mee doorgegaan met onze eigen database. Naast de systemen wordt het belang van de beveiliging van de gegevens steeds groter. En daar hebben we een goede ICT partner voor nodig om daarin mee te denken en te handelen.

Kunt u meer vertellen over het opstarten van jullie praktijk?

We zijn een zelfstandige praktijk dus we moeten ook over alle faciliteiten beschikken. Zoals gezegd hebben we de overgang van een lokale server naar de cloud (MaaS) gemaakt in de vorige praktijk. Daarna zijn we gestart om de faciliteiten in de nieuwe vestiging eerst in orde te maken. Na het testen zijn we verhuisd zodat we direct aan de slag konden met de nieuwe apparatuur.

Hoe hebben jullie de nieuwe inrichting en verhuizing van de IT door Fancit ervaren?

Als erg prettig. We zijn 17 januari online gegaan, Fancit heeft de periode rond de kerstvakantie gebruikt om het netwerk en de systemen te installeren. In de week voor 17 januari hebben ze vervolgens alle installaties afgerond en getest. Tijdens de livegang waren de technische mensen aanwezig voor assistentie. Maar ze konden al vrij snel naar huis omdat alles goed verliep. Toen later een nieuwe printer niet goed bleek te werken, is dit ook goed afgehandeld. Omdat een nieuw exemplaar even duurde, heeft Fancit zelfs nog tijdelijk een andere printer voor ons neergezet.

Hoe is Fancit met de impact op de praktijk omgegaan?

De impact is al met al niet zo groot geweest. Omdat alles van tevoren kon worden geïnstalleerd en getest, is het starten met de nieuwe systemen soepel verlopen. In het hele traject zijn we bovendien steeds geïnformeerd door Fancit. Omdat we nu ook een nieuw online domein hebben, hebben we allemaal een nieuwe e-mailadres. Fancit heeft daarom aangegeven dat we dit voor installatie al moesten organiseren. Zo konden zij alles direct met de juiste gebruikersgegevens installeren. Daarbij regelden ze direct de back-ups van de oude e-mail. Kortom, het team van Fancit heeft met hun aanpak de impact zo klein mogelijk gemaakt.

Hoe hebben jullie de communicatie voor, tijdens en na het project ervaren?

De communicatie was helemaal top, nu nog steeds. Tijdens het project hadden we een vast aanspreekpunt die goed op de hoogte was van alle stappen in het project. Van tevoren is door Fancit goed meegedacht wat voor aansluitingen en systemen we nodig hadden. Vervolgens zijn we tijdens de installatie doorlopend geïnformeerd over de voortgang. Tot na de oplevering wisten we precies wat de status was en wat voor stappen er gezet zijn. Ook nu het project is afgerond blijft de communicatie goed.

Is de doelstelling van het project gehaald?

Het doel was om met minimale impact de nieuwe huisartsenpraktijk in te richten en naadloos over te gaan. En dat is wat ons betreft gelukt. Daarnaast waarderen we Fancit als een prettige lokale leverancier met korte lijnen. We kennen het gezicht van degene met wie we samenwerken. We bevelen Fancit dan ook van harte aan.

Contact

Neem contact op