
Huisartsenpraktijk Herman Gorterhof over Fancit
Huisartsenpraktijk Herman Gorterhof is een maatschap bestaande uit drie huisartsenpraktijken. De praktijken hebben elk hun eigen patiënten, maar delen het ondersteunend personeel en overheadkosten. De maatschap bediend circa 11.000 patiënten in Spijkenisse.
Er wordt gebruik gemaakt van het huisartseninformatiesysteem van MicroHIS. Bij de overstap van de lokale server naar de cloud moest ook een deel van de hardware worden vervangen. Dit was het moment om een nieuwe IT leverancier te zoeken. Vanuit MicroHIS werd voorgesteld om in zee te gaan met Fancit. Inmiddels loopt nu alle IT via Fancit. Ook de telefonie, want de vorige leverancier kon een telefoonverbinding zonder storingen niet voor elkaar krijgen. We vroegen de praktijkmanager Petra van der Waag naar de praktijk en haar ervaring met Fancit.
Kunt u voor ons beeld aangeven, wat de omvang van jullie praktijk is?
Huisartsenpraktijk Herman Gorterhof in Spijkenisse is een maatschap met een drietal huisartsenpraktijken. Deze praktijken waren voor 2006 verspreid in Spijkenisse gevestigd. Mede daardoor komen de patiënten uit alle delen van de stad naar de huisartsenpraktijk. Ook patiënten die binnen de stad verhuizen blijven meestal wel bij onze praktijk. Inmiddels is wel het postcodegebied leidend voor het aannemen van nieuwe patiënten. Vanuit Spijkenisse Noord worden de circa 11.000 patiënten bediend.
Daarnaast nemen we ook waar in het nabijgelegen industriegebied. Zo kunnen werknemers die uit andere delen van het land komen, indien nodig bij ons terecht voor acute medische hulp.
De kleinschalige woonvoorziening voor dementerenden in Spijkenisse heeft geen eigen huisarts. Vanuit onze praktijk wordt de huisartsenzorg aangeboden aan de bewoners.
Met welke trends hebben jullie als huisartsenpraktijk te maken?
De duidelijkste trend is de digitalisering van een groot deel van onze werkzaamheden. Hoewel ook de fax zelfs nog wordt gebruikt voor de communicatie met het ziekenhuis en de Huisartsenpost. Maar ook deze communicatie verplaatst van fax naar zorgmail.
Een andere trend waar we dagelijks mee om moeten gaan is het tekort aan personeel. Er is een landelijk tekort aan huisartsen, assistenten en praktijk ondersteunend personeel. Om dit tekort op te vangen worden (niet-medische) randzaken uitgevoerd door personeel zonder medische opleiding. Zo kunnen we blijven voldoen aan de zorgvraag die de praktijk op zich af ziet komen.
Samenwerking is ook een echte trend. Zo gaan we steeds meer multidisciplinair werken. En we halen meer specialisme in huis, zodat patiënten laagdrempeliger geholpen kunnen worden met minder wachttijd en dicht bij huis. Bij specialistische zorg, met name GGZ-zorg, zijn er vaak lange wachtlijsten zodat patiënten soms na maanden pas terecht kunnen.
Welke rol speelt de ICT in de dagelijkse praktijk?
Een cruciale rol, vooral voor de communicatie met andere zorgverleners en onze patiënten. Maar ook het HIS (registratie, e-consult, verwijzingen, online afspraken maken), wordt iedere dag volop gebruikt. Daarnaast kunnen patiënten ook per e-mail hun zorgvragen stellen. Al deze contacten worden in het dossier verwerkt.
U maakt gebruik van de dienstverlening van Fancit, hoe ervaart u dit?
We ervaren de samenwerking als erg prettig. Fancit komt de gemaakte afspraken na en we kunnen altijd terecht. Omdat we beiden in een andere taal denken, is communicatie belangrijk. Dit gaat heel erg goed. Als er iets niet duidelijk is, wordt het duidelijk gemaakt zodat beide partijen elkaar begrijpen. Dat geeft ons een goed gevoel.
Wat is Fancit voor u in één zin?
Fancit is een betrouwbare en meedenkende partner in de ICT.
Welk aspect van de samenwerking waardeert u het meest?
Nogmaals betrouwbaarheid. Dit is voor ons erg belangrijk want een huisartsenpraktijk staat altijd onder druk om goede zorg te verlenen. Niet werkende apparatuur en/of software zorgt niet alleen voor ongemak, maar hindert ons vooral in ons werk. Het is dan prettig dat we altijd op Fancit kunnen vertrouwen. Storingen worden direct opgelost en er wordt meegedacht om de continuïteit te borgen.
Hoe wordt de kwaliteit van de hardware door jullie ervaren?
De apparatuur bestaat grotendeels uit nieuwe Dell apparatuur en dat bevalt goed. Bovendien bewaakt Fancit of de apparatuur blijft voldoen en geeft adviezen op maat. Dit is voor ons erg prettig want zo kunnen wij ons concentreren op het verlenen van goede zorg.