
Neeltje Jans Mosselen over Fancit
Neeltje Jans Mosselen is een kweker van zowel hang- als bodemcultuur mosselen. Het familiebedrijf is recent in zee gegaan met Fancit. We vroegen Reinier Schot naar het bedrijf en naar de samenwerking met ons als IT partner.
Kun je eerst wat meer vertellen over Neeltje Jans Mosselen?
Neeltje Jans Mosselen is een handelsbedrijf en verwerker van hang- en bodemcultuur mosselen. We bestaan sinds 1912 en zijn nog altijd hetzelfde familiebedrijf, waarbij ik de 5e generatie in het bedrijf ben. We varen met vier schepen naar de kweekgronden voor bodemcultuur, in de Oosterschelde en de Waddenzee. Vanaf onze locatie hier op Neeltje Jans, vaart een schip heen en weer naar de lokale hangculturen. Alle mosselen die we zelf kweken, verwerken we zelf en leveren dit aan de groothandel en op kleine schaal aan de retail. Daarnaast bedienen we in Zeeuws-Vlaanderen de horeca. Om aan de vraag te kunnen voldoen kopen we mosselen in bij andere partijen.
Welke rol speelt IT in jullie bedrijf?
De IT is verweven in al onze activiteiten. Je kunt hierbij denken aan het boekhoudprogramma, de werkplekken van onze medewerkers, maar ook het winkel kassasysteem van onze viswinkel. Daarnaast werken we met een digitaal productprogramma die o.a. samenwerkt met de etiketteer machines.
Jullie zijn recent de samenwerking met Fancit aangegaan. Wat was de aanleiding?
De dealer van ons boekhoudprogramma ondersteunde in eerste instantie ook op ICT gebied. Met de komst van de AVG-wet stopte men echter met systeembeheer. Omdat we niet tevreden waren met de opvolgende partij, zijn we verder gaan kijken. Via LinkedIn zag ik een interview met Kees Mol van ISM Machinery, over zijn samenwerking met Fancit. Vervolgens hebben we ook Fancit benaderd om een aanbieding te doen. We zochten vooral een partij die de focus heeft liggen op het proactief storingen voorkomen. Samen met de klik die we met de mensen van Fancit hebben en het gunstige kostenplaatje, was dit de reden om te gaan samenwerken.
Hoe is de overname van het IT beheer en het inrichten van de infrastructuur verlopen?
De migratie is wat ons betreft super verlopen. We hebben er namelijk bijna niets van gemerkt op de werkvloer. Uiteraard zijn er altijd koppelingen, firewalls en het alarm waar wat aandacht voor nodig was. Maar dat heeft Fancit met de betrokken leveranciers onderling opgelost. Daar hebben we zelf bijna geen omkijken naar gehad.
Heeft Fancit de impact op jullie dagelijkse werk goed ingeschat?
Omdat we zelf goed weten wat een verandering van systemen kan betekenen, hebben we samen met onze leveranciers, Fancit hier zoveel mogelijk van informatie voorzien. Door de gevolgen samen van tevoren goed uit te denken en te plannen, is de migratie vrijwel naadloos verlopen.
Hoe hebben jullie de communicatie voor, tijdens en na het project ervaren?
Als erg goed. Vooraf is er een stappenplan gemaakt en zijn de mensen van Fancit een aantal keren geweest om alles goed te inventariseren. Vervolgens waren ze aanwezig tijden de verhuizing van de systemen om alles te kunnen testen en in te stellen. In overleg met ons hebben we een aantal zaken opgeschoven tot na het seizoen. Zodat wij in de drukste periode van het jaar ongestoord ons werk konden doen.
Hoe bevalt de samenwerking met Fancit?
Goed, het grootste voordeel vind ik, dat wanneer je Fancit belt, je direct wordt geholpen. Wij zijn geen IT experts, dat laten we aan hen over. Wij hebben verstand van mosselen, Fancit van de IT. We hebben geen IT’er in dienst en werken daarom met plezier samen met de jongens van Fancit.