Cloud computing

Werken in de cloud

“Wij willen volledig naar de cloud” of “alles gaat naar de cloud bij ons, dat is toch het beste?” 

De cloud; een veel gehoorde term. De een noemt het goedkoper, de ander duurder en een derde zegt: je moet er nooit aan beginnen. Ik wil u eens de voordelen en onze ervaringen uit de doeken doen. 

Laten we eerst eens bekijken wat de cloud nu eigenlijk betekent. Als we de vertaling opzoeken betekent het: het niet opslaan/opvragen van bestanden/software op je eigen locatie. 

Nu kan dit allerlei zaken betekenen, ik wil de meest voorkomende varianten even op een rijtje zetten: 

  1. Uw software/ applicatie in de cloud: vaak wordt dit door de software-/applicatiepartij aangeboden als webbased omgeving 
  1. Webbased: is iets wat benaderbaar is via de browser (Chrome, Edge) 
  1. Gehoste IT-omgeving: dit betekent volledig werken in de cloud. Zowel met je bestanden, applicaties en/of telefonie 
  1. Hybride cloudwerken: dit betekent deels in de cloud, bijvoorbeeld dataopslag maar wel lokaal werken op je werkplek, met de lokale rekenkracht 
  1. Data cloud-opslag: enkel je data opslaan in de cloud. Denk aan Dropbox, iCloud of OneDrive. 

Wat voor jullie? 

Maar wat voor voordelen heeft de cloud voor u? Ik zal u twee voorbeelden schetsen.  

1: U heeft/werkt bij een groeiend en innoverend bedrijf, dat dagelijks aan de mooiste (bouw/innovatie) projecten werkt. U zoekt regelmatig nieuwe mogelijkheden in software, breidt uit qua collega’s en de projecten worden steeds groter. U wilt volgend jaar een extra pand betrekken en het thuiswerken wordt toch steeds belangrijker. Kortom u groeit. 

2: Jullie zijn een kleiner advies bedrijf met een 10-tal werkplekken. Maar jullie werken door heel Nederland/Europa. Waardoor er geen grip op beveiliging of dataopslag is. Twijfelt u over de zekerheid van beveiliging, beschikbaarheid en databehoud? 

Vrijwel voor de meeste bedrijven past een cloud-oplossing.  

Voordelen? 

De cloud kan dan een ideale uitkomst bieden, voor één bedrag per medewerker per maand heeft u alles wat er nodig is. Een veilige, schaalbare en overal bereikbare omgeving. Gebruikers kunnen altijd en overal bij hun bestanden en software. Zonder dat u zorgen hoeft te maken over de veiligheid. Zelfs u tekenaars kunnen tekenen in de cloud. Welke voordelen geeft dat?  

  • Geen onvoorziene of hoge investeringen voor een (defecte/extra) server of tekenwerkplek 
  • Hoge beschikbaarheid 99.9% 
  • Iedereen kan van elke locatie werken, mits er maar een internetconnectie is 
  • Op- en afschaalbaar, u kunt alle kanten op 

Het enige wat u nog nodig heeft is een eenvoudige werkplek en een internetconnectie.  

Onze bevindingen 

De laatste jaren hebben wij heel wat klanten van een lokale oplossing (ook wel on-premise genoemd) naar de cloud verhuisd. Onze ervaring is dat het voor de eindgebruiker (tekenaar, adviseur, verkoper, monteur, ect.) eenvoudiger is om te werken. Ze zijn niet meer beperkt door een locatie. Er kan snel opgeschaald worden. En in een aantal gevallen is het op langere termijn zelfs kostenbesparend. 

U twijfelt? 

Wij zijn gewend om eerst goed in te zoomen op uw bedrijf, zodat we kunnen garanderen dat dit de beste oplossing voor uw bedrijf is. Daarnaast passen we geregeld een demo-omgeving toe, zodat u precies weet wat u krijgt! 

Is het de beste oplossing voor jullie? Dan brengen we het traject in beeld door een uitgebreide inventarisatie, acceptatietesten en begeleiding zorgen we dat met weinig impact de cloudoplossing geïmplementeerd wordt. 

Wij zijn er klaar voor. U ook? 

Evert Zondag | Sales consultant Passie voor (IT) techniek. Helpt bedrijven door het ICT-landschap heen, zodat ICT voor ze werkt.